50-talets äkta rockabilly

Jag skulle vilja se mig själv som en äkta 50-tals rockabilly. Jag må endast vara född på 50-talet, och ärligt talat så kommer jag inte ihåg särskilt mycket mer än när vi grabbar lekte efter skolan, när man satt i skolbänken och när man ibland åkte ut på någon utflykt med morsan och farsan. Men jag vill ändå påstå att jag är av äkta varan. Men de flesta som känner till oss kallar nog snarare oss för raggare nu för tiden.

Låt mig berätta lite om rockabilly-stilen, och vad som krävs, i alla fall enligt min mening, för prylar för att platsa in i den kategorin: allt från brylkräm och hårkammar.

Först och främst: rockabilly är inte endast en stil, utan som så många andra stilar så härstammar denna också från en musikgenre. Det är en modern musikstil inspirerad av 1950-talets rock ’n roll-era. Många ser detta dock, speciellt här i Sverige, precis som jag nämnde innan, som raggare och förknippas ofta med matchande kläder, frisyrer och tatueringar. Men jag vill verkligen poängtera att raggare och rockabillykulturen inte är samma ska.

Förutom det så spelar bilar en stor roll. Du MÅSTE i min mening ha en bil tillverkad runt 1956 eller senare för att tillhöra rockabillykulturen. Om du är brud så borde du i alla fall ha en man som äger en sådan bil. För det är faktiskt mest raggare, som vi förväxlas med, som använder sig av amerikansktillverkade bilar och glider runt i dem på stan och visar sig tuffa. Nej, det ska vara riktiga, gamla och rediga bilar!

För att anses som rockabilly som behöver du inte heller endast lyssna på hits från 50- och 60-talet om och om igen. Nej, det går bra med nykomponerade äldre låtar och levande musik. Dock så föredrar jag själv de gamla goda hitsen från 50- och 60-talets era, men det är väl en smaksak. Jag vill bara poängtera att det faktiskt går att lyssna på annat.

Då kommer vi till kläderna: det är väl dem och bilarna som folk först känner igen oss för. Till skillnad från ”vanliga” raggare så är rockabilly-stilen mer utförlig och elegant, både för kvinnor och för män. För kvinnor är det stora kjolar som är det viktigaste, och för mig som man så är det min läderjacka som är det viktigaste. Men håret är nästan ännu viktigare än kläderna. Brylkrämen är något som är heligt för oss och kommer ALDRIG att byta ut den mot något mer modernt trams. Den tillsammans med hårkammar gör att man enkelt kan forma håret inspirerat av det idylliska amerikanska 50- och 60-talet. Många av dessa frisyrer och kläder är väldigt inspirerade av det romantiska Hollywood, men även från de gamla sjömanskulturerna med deras stora tatueringar, svängiga klänningar, pinup och Burlesque.

Förutom min brylkräm, hårkam och fina bil, och så klart jackan, så finns det även en hel del gubbkepsar, skjortor och hängslen i min garderob. Vissa är köpte i diverse secondhandbutiker, men många av mina plagg har jag faktiskt ärvt från min farsa och min farfar. Det är äkta vintage det! Och de plaggen har fått se mycket av 50- och 60-talet, det kan jag lova er!

 

 

Men mina hårkammar och andra produkter för håret är så klart nya, allt gammalt är inte bra!

Ja, 50-talet och 60-talet var verkligen den gamla goda tiden, det. Nu går allt annat utför med all sin nya teknik och det är inget som verkligen lever livet längre. Ta med vännerna och familjen på en rockabillyträff någon gång, då kommer ni att se på vad livet verkligen har att erbjuda!